DELA

Veteraner tävlade om de bästa fårorna

I lördags var det dags för det första åländska mästerskapet någonsin i veterantraktorplöjning.
En sport – eller en konst – som väcker allt större intresse på Åland, enligt arrangörerna, som nu lovar en fortsättning nästa höst.
Ålands veterantraktorklubb har runt 70 medlemmar och räknar att det finns ungefär 200 veterantraktorer på Åland. Ändå har det inte ännu ordnats ett enda mästerskap i plöjning i landskapet, en tävlingsform som däremot är väl etablerad i både riket och i Sverige.
– Det har varit plöjningstävlingar också på Åland, men det var på 60-talet då traktorerna var moderna. Som veterantraktorer har det aldrig ordnats några tävlingar, säger veterantraktorklubbens John Jansson som är en av de tävlande.

Hög nivå
I lördags var det åtta personer som ställde upp med sina veterantraktorer i tävlingen.
En av dem, Alfons Johansson, råkade vara den enda som tävlade med en John Deere från 30-talet. Han körde med bogserad plog och fick därför tävla i en egen klass. Resten av traktorerna var av modeller från 50-talet och tävlade med buren plog.
När alla fåror var färdigplogade var det slutligen Dan Lindholm, med sin Fordson Power Major, som tog hem de högsta poängen och med det äran av att ha vunnit världens första ÅM i veterantraktorplöjning och ett diplom.
– Nivån på dagens tävlande var hög, det kom överraskande mycket folk och titta och vädret var bra. Det var också många som anmälde intresse för att tävla nästa år, så det blir säkert en fortsättning, säger en nöjd Karl-Erik Karlsson, ordförande för veterantraktorklubben, efter tävlingen.

Sara Othman