DELA

Vem bjuder på presidentbal nästa gång?

Vem som blir Finlands nästa president är egentligen intressantare för ålänningarna än för övriga Finland.
Det säger professor Lauri Karvonen till Nya Åland.
I dag börjar förhandsröstningen.
Nu är det dags att bestämma sig för vem som ska bli Finlands president de kommande sex åren. Blir det en majoritetsvinst den 22 januari eller blir det en andra valomgång i februari? Det är du om bestämmer – i dag öppnar förhandsröstningen.
Efter tolv år med Tarja Halonen – maxtiden en president kan sitta på sin post – är det dags att rösta fram en ny person på presidentstolen. Och ålänningarna borde ta presidentvalet på allvar, tycker statsvetarprofessorn och sommarålänningen Lauri Karvonen.
– Egentligen är det intressantare för ålänningarna än för övriga Finland att rösta i presidentvalet. När det gäller Åland har ju presidenten fortfarande en självständig roll, säger Lauri Karvonen och nämner presidentens särskilda uppdrag att bevaka Ålands rättigheter i rikspolitiken.

Lågt intresse
Sedan tidigare har intresset för presidentvalet varit ganska lågt på Åland. 2006 var valdeltagandet 57,7 procent i första omgången och 61,9 procent i andra omgången. Harriet Tuominen, tidigare ledarskribent på Nya Åland, har märkt att intresset sjunkit under senare år.
– Man har antagligen väldig lite kontakt österut och man röstar ju inte så flitigt i andra val heller. Det kan bero på att folk har det så bra att de inte känner något engagemang, att allt fungerar ändå.
Vilken presidentkandidat som ålänningarna tar till sitt hjärta blir klart på valnatten söndagen den 22 januari. Tre kandidater nämns av Lauri Karvonen och Harriet Tuominen som potentiella röstmagneter på Åland: Sauli Niinistö, Eva Biaudet och Paavo Lipponen.
– Sauli Niinistö uppfattas som trovärdig, karismatisk och landsfaderlig här på fastlandet. Men det återstår att se i vilken utsträckning den utstrålningen nått Åland, säger Lauri Karvonen.
Läs mer i papperstidningen!

John Granlund