DELA

Växthuset för nya företag läggs ned

I årsskiftet läggs företagsinkubatorn Växthuset ner i sin nuvarande form. Två tjänster av tre dras in och storprojektet för kvinnors företagande får ingen fortsättning.
Förra veckan presenterade landskapsregeringen sin omställningsbudget, som bland annat innebär att 40 tjänster inom landskapsregeringen dras in. Två av dem försvinner inom Ålands teknologicentrum när företagsinkubatorn Växthuset görs om.
– Det känns inte så kul, konstaterar IKT-ansvarig Fredrik Pettersson som arbetat inom landskapsregeringen i 15 år.
Det är han och en till av Ålands teknologicentrums tre anställda som får sina tjänster indragna. Fredrik Pettersson säger att landskapsregeringen i det stora hela skött saken bra och informerat i tid. Det finns möjlighet att söka en projektanställning inom teknologicentrum eller möjligtvis kunna bli omplacerad någon annastans i organisationen.
– Men det jag har tänkt på är när regeringen säger att det i första hand är naturliga avgångar. Det kanske det är, men oftast försvinner inte arbetsuppgifterna. Det är en ekvation som inte riktigt går ihop, säger han.
– Man vet inte hur länge det varar tills man inser att det kanske behövs ändå och då anställer man en dyrare konsult.
Enligt näringsminister Fredrik Karlström (Ob) finns inkubatorfunktionen kvar trots att Växthuset tas bort.
– Jag tycker att idén är bra och vi ska utnyttja den. Men det ska vi göra när vi har företag som verkligen behöver kapaciteten och när det finns riskkapital kopplat till det. Det ska inte finnas stand by bara för finnandets skull, säger Karlström.
Läs mer i papperstidningen!
Annakaisa Suni