DELA

Våren tänker inte backa

Nej, vintern är inte på väg tillbaka, nu tränger ett nytt lågtryck undan det högtryck som tillfälligt gav oss sol och lite vitt. Från och med i morgon är det sydliga vindar, plusgrader och nederbörd i form av regn eller blötsnö som gäller igen.
Enligt långtidsprognoserna från europeiska centret ECMWF blir de kommande fyra veckorna betydligt varmare och något blötare än normalt i södra Finland.
Veckans iskarta visar kanske bäst av allt hur varm denna vinter är. Normalt (kartan till höger) skulle vi ha is både på Ålands hav och på nästan hela Bottniska viken.
Vad årstidsprognosen fram till och med maj beträffar uppger ECMWF att det med 70-80 procents säkerhet blir varmare än normalt och nederbörden med 60-70 procents säkerhet större. Uppgifterna baserar sig på att lufttrycket i atmosfären ovanför Storbritannien, norra Europa och Baltikum, är ovanligt lågt. Det brukar för vår del föra med sig milt väder eftersom det fungerar som en blockad mot kallare nordliga luftströmmar.
Meteorologerna tror dessutom att också resten av Europa får en varm vår med undantag av Storbritannien och Iberiska halvön som väntas få för årstiden helt normalt väder. (tt-s)