DELA

Valdeltagandet kan bli rekordlågt

Valdeltagandet på Åland har traditionellt varit lägst i landet. På söndag kan det slå nytt bottenrekord.
56,4 % av röstberättigade ålänningar röstade i presidentvalets första omgång medan procentsatsen i riket var 72,8 %. I de senaste fyra presidentvalen har Åland haft det klart lägsta valdeltagandet av alla Finlands valkretsar.
– Det låga åländska valdeltagandet handlar om en politisk tradition som är ny. Fram till 70-talet var Åland inte partipolitiskt på samma sätt som riket och det hänger kvar en valpassivitet från den tiden, förklarar professor Lauri Karvonen.
Han påpekar att problemet inte är begränsat till presidentvalet utan gäller kanske framför allt för riksdagsvalet, där den egentliga makten utdelas.

Kan passivera ytterligare
I den första valomgången var Eva Biaudet (Sfp) överlägsen vinnare på Åland följd av Paavo Lipponen (SDP). Den andra omgången avgörs dock mellan Sauli Niinistö (Saml) och Pekka Haavisto (De Gröna), trea respektive fyra på Åland.
– Om många ålänningar tycker att det inte finns ett markerat svenskt alternativ, som Sfp:s Biaudet eller Lipponen som markerat för svenskan, kan det hända att det passiverar väljare, säger Lauri Karvonen.
Traditionellt har valdeltagandet i andra omgången varit något högre än i första omgången både på Åland och i riket. Enligt Karvonen beror det delvis på att det handlar om en duell, ett tekniskt enkelt men dramatiskt val.
– Men det skulle inte förvåna mig om man på Åland fick lägre än första omgångens 56,6 % deltagande, säger Karvonen.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni