DELA

Val-zeppelinaren är försvunnen

En zeppelinarballong svalde en stor del av riksdagskandidaten Axel Jonssons (ÅF) kampanjbudget.
Men knappt hann han får den på plats i Österhamn innan någon kapade linan. Nu är den försvunnen.
Zeppelinaren kostade 1.800 euro. På måndagseftermiddagen spändes den fast med en lina vid en båtplats vid Fahlers brygga.
– Vi hade fått tillstånd av den som har båtplatsen, säger Axel Jonsson.
Han ställer upp på Åländsk samling-listan, tillsammans med bland andra den sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér. Som nykomling på den politiska arenan ville han göra något extra med de begränsade kampanjresurser han hade tillgång till.
Valet föll på en fem meter lång zeppelinare. Den svävade drygt tio meter ovanför hamnen och den var ordentligt fastknuten, säger Jonsson. Vid midnatt natten till tisdagen begav han sig till hamnen för att kontrollera att ballongen var på plats och i skick. Och det var den.
Nio timmar senare ringde en partikamrat och frågade om han hade tagit ner ballongen.
Han inte om någon kapat linan och låtit valreklamen flyga sin väg eller om den blivit stulen. Det vore lätt att dra ner den och tömma den via ventilen.
Därför vet Axel Jonsson inte vilken brottsrubricering som gäller. Men ärendet är polisanmält.
Han förstod att det fanns en risk för att någon skulle stjäla ballongen, eller bara kapa linan. Men att fästa den med flera linor hade knappast hjälpt.
– Om någon verkligen vill ta ner den så lyckas de ändå.
Hur påverkar det här kampanjen, med knappt två veckor kvar till valet?
– Vi får kämpa på så bra vi kan. Vi vill inte vara bittra för en sån här grej, man får inte vika sig.
– Men förstås är det jäkligt synd. Jag har alltid haft ett gott förtroende för ålänningar. Och jag hoppades att folk skulle uppmuntra ungdomar som tar mod till sig och ställer upp i riksdagsvalet.