DELA

Vågkraft i Östersjön inte realistiskt – ännu

I dagens läge finns det ingen ekonomi i vågkraft i Östersjön. Men kanske på längre sikt.
Det konstaterar Kasimir Antbrams på Ålands teknikkluster som i dag deltar i avslutningen för det tvååriga projektet i Uppsala.
I slutet av maj, när ett seminarium om vågkraftsprojektet hölls på Åland, var tongångarna positiva. Projektet startade 2011 när ett vågkraftverk placerades ut i havet i Jomala Hammarudda och efter diverse krångel – bojen slet sig bland annat – och avslutas vid årsskiftet.
Den sista delen är dagens avslutande seminarium i Uppsala där beskedet enligt pressinbjudan är att förutsättningarna för vågkraft i Östersjön är goda.
Kasimir Antbrams låter inte riktigt lika övertygad när berättar om erfarenheterna av projektet för Nya Åland.
– De teoretiska värden för vågklimatet i Östersjön som vi hade stämde. Men vårt andra mål, att testa utrustningen i is, gick inte så bra i praktiken eftersom det inte fanns så mycket is under testperioden. Personligen tror jag att utrustningen fungerar om det inte är packis.
Så: Har projektet någon framtid? Får Åland ett eller flera vågkraftverk inom överskådlig tid?
– Inom Ålands teknikkluster tror vi att det blir jättesvårt i dagens läge att få lönsamhet, men vi sitter inte heller på all information. Samtidigt vet vi att teknologin blir både bättre och billigare i framtiden och att priset på energi kommer att stiga. I något skede kommer de här kurvorna att mötas och då lönar det sig att bygga vågkraft i Östersjön och på andra ställen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre