DELA

Utbetalning av jordbruksstöd kan delvis skjutas fram

Landsbygdsverket i Finland planerar att utbetalningen av jordbruksstöden för nästa år delvis skjuts upp till 2016.
– Det påverkar åländska jordbrukare när det gäller de stöd som ligger under rikets behörighet, säger landskapsagronom Sölve Högman.
På grund av resursbrist har landsbygdsverket tidigare flaggat för att man kan tvingas skjuta fram utbetalningar på närmare 500 miljoner euro med ett år. I går förhandlade jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo med landsbygdsverket om tidtabellen, och nu verkar det som en del av utbetalningarna i alla fall kan göras 2015.
I ett pressmeddelande skriver Landsbygdsverket att regeringen går in med ytterligare finansiering.
– I budgetpropositionen för 2015 föreslår regeringen finansiering som säkrar förnyandet av Landsbygdsverkets datasystem för jordbrukarstöd och NTM-centralernas resurser för att utföra kontroller, skriver man.
Landsbygdsverket tror på basis av detta att de stödutbetalningar som nu skjuts framåt minskar till cirka 200 miljoner euro.


Åland berörs
Sölve Högman på Ålands landskapsregering säger att åländska jordbrukare berörs om jordbruksstödens utbetalning skjuts fram.
– Men det är lite mindre än häften av stöden som ligger under rikets behörighet, säger han.
Vad gäller stöden som ligger under Ålands behörighet är det meningen att tidtabellen för utbetalningarna ska se ut som tidigare.
– Vi försöker behålla samma utbetalningstider som förut.

Malin Lundberg