DELA

Uppåt för regeringen i trendbarometer

Privatisera mera.
Det är Ålands näringslivs uppmaning till landskapsregeringen, som får höjt betyg i den färska trendbarometern för företagsklimatet.
På en skala från 4 (underkänt) till 10 (utmärkt) blir medelbetyget för landskapsregeringens insatser 7,0 (nöjaktigt) i årets tredje och sista trendbarometer. För ett år sen var medelbetyget 6,25, och i den senaste mätningen som gjordes i maj 6,75.
– Intentionerna är goda på många områden. Nu hoppas vi att de övergår i handling, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström till Nya Åland.
Ålands näringsliv ser fram emot en politisk debatt om samhällsservicereformen och konkreta åtgärder för att spara pengar.
Man uppskattar regeringens privatiseringsbeslut för skärgårdstrafikdriften och hoppas att det följs av privatiseringar inom andra områden. Samtidigt varnar man för att den offentliga sektorn kan ”breda ut sig” på näringslivets bekostnad. Privata aktörer har svårt att konkurrera med den offentliga sektorn.
Almedalsveckan blev en besvikelse.
– Representanterna fick fortfarande upprepa budskapet om att Åland är tillgängligt för inflyttare vilket tyder på att vi har en lång väg att vandra. Den vanligaste missuppfattningen om Åland är fortfarande att man ”inte kan köpa hus här”.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom