DELA

Tyska Chris förälskade sig i Åland

Tyska Christiane König är en riktig Ålandsambassadör. Vid sitt första besök här i somras tog hon över 1 500 bilder som hon nu har visat vid flera tillfällen hemma i Tysland.
– Många har sagt att de vill åka hit efter att ha sett mina bilder, säger hon.
En mindre trevlig blandning av snö och regn faller envist och utan uppehåll från himlen. Det är en av årets gråaste dagar och det blåser. Men Christiane König, eller Chris som hon kallas, är väl förberedd i varma kläder och störs inte av vädret. Det här är hennes andra besök på Åland och hon verkar älska Åland oavsett.
– Människorna här är så hjälpsamma och lugna. Och jag gillar det svenska språket, det låter som en sång!
Hennes Ålandsäventyr startade i somras. Hon hade läst om öriket och hur bra cykelvägar här finns.
– Jag tänkte att det lät helt galet – hur kan man cykla när det finns så många öar? Jag inbillade mig att man skulle få cykla 200 meter, sedan vänta på en färja en halv dag och sedan cykla 200 meter igen. Men jag bestämde mig för att prova i alla fall, så många människor kan ju inte ha fel.
Sagt och gjort – i slutet av sommaren tog hon sin cykel och sitt tält och begav sig mot Finland och Åland. Sammanlagt trampade hon runt 1 300 kilometer under den dryga månad hon var borta. Via Gustavs i riket kom hon till Brändö.
– Det var första gången jag såg skärgården. Jag blev väldigt imponerad av alla vägar mellan de små öarna. Jag träffade trevliga människor överallt. I Geta, till exempel, hittade jag ingen tältplats men då fick jag ställa upp det i trädgården hos café Pettas.


Flitig presentatör
Under sin resa besökte Chris de flesta åländska kommunerna. Att välja ut ett favoritställe kan hon inte, men att det är skärgården som ligger henne närmast om hjärtat är tydligt.
– Kökar är väldigt annorlunda. Och Brändö är så vackert. Sottunga gillade jag också, det var väldigt speciellt för mig.
Chris är en flitig amatörfotograf och under veckorna på Åland tog hon över 1 500 bilder. Med hjälp av en vän hemma i Tyskland valde hon ut mellan 60 och 70 av dem som sedan sattes ihop till en presentation. Första gången hon visade den satt medlemmarna i hennes sportklubb i publiken.
– Det var lite nervöst, för det här är ju mina privata bilder. Jag kan lätt prata inför massor av människor på universitetet där jag jobbar, men det här var en annan grej.
Bra gick det och nu har hon visat sina bilder för publik flera gånger. Flera tillfällen är redan inbokade i januari och februari. För att få publiken mera involverad har hon lagt in frågor om Åland mellan bilderna, som publiken får svara på.
– Jag har fått väldigt god respons. Många har inte känt till Åland innan presentationen. Andra har känt till det efter att ha varit i Finland och Sverige på semester, men ingen har varit här. Många har sagt efteråt att de vill åka hit i sommar.

Minna Wallén