DELA

Tyck till – tryck till

Nöjd eller inte?
Optinova är det första företaget som använder Happy or not-knappar internt.
I allt fler butiker och företag i Finland och Sverige dyker små apparater upp med sura och leende ansikten på röda och gröna knappar. Det meningen att kunderna skall trycka på knapparna för att visa om de är nöjda med servicen eller inte.
Sedan i fredags finns Happy or not-systemet också på företaget Optinova i Godby i Finström. Men här är det inte kunderna utan de 135 anställda som uppmanas trycka.
– Vi är det första företaget som Happy or nots direktör i Sverige har stött på som använder systemet internt, säger Optinovas personalchef Per Lycke.
Och varför har ni valt att göra det?
– Optinova har under en längre tid satsat på att personalen skall må bra. Vi erbjuder friskvård och olika förmåner och vi har gjort årliga undersökningar. Det roliga med Happy or not är att vi nu kontinuerligt kan följa med hur de anställda trivs.


Fyra enheter
På Optinova finns nu fyra enheter som de anställda fritt kan trycka på. Resultatet registreras hos Happy or not och redovisas i form av veckorapporter.
Hur pålitligt är resultatet? Är ni inte rädda för att någon som till exempel är helförbannad på chefen trycker rött hela dagen?
– Dels finns det en viss fördröjning efter varje tryck, dels är det så många som förhoppningsvis trycker att det skall jämna ut sig i längden, säger Lycke som inte oroar sig för okynnestryckningar.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen