DELA

Tvättade pengar i retur?

En lagändring från april 2012 gör det möjligt för dem som drabbats av ett penningvättsbrott att få tillbaka pengarna i stället för att de förbryts till staten.
Finska tevekanalen MTV3 har kopplat ihop lagparagrafen och Paf i den aktuella förskingringshärvan.
I söndags gick MTV3 ut med nyheten att åländska spelbolaget Paf kan hamna på att betala tillbaka hundratals tusen euro till de femton företag och en förening som drabbades i förskingringshärvan som en tidigare bokförare misstänks för.
Över 800.000 euro är borta och pengarna användes så gott som uteslutande till Pafs nätspel. Den vägen har de sedan förts in i landskapsregeringens offentliga kassa, skriver MTV3 på sin hemsida.
Pafs vd Anders Ingves säger i en kommentar till MTV3 att om problemen med spelandet fortsätter kopplas spelpsykologer in som tar över diskussionen i ett läge när den egna personalen är maktlös.
MTV3 konstaterar dock att Pafs övervakning tycks ha fallerat i det aktuella fallet eftersom så mycket förskingrade pengar har kunnat användas till spel.
Också Helsingin Sanomat har lagt ut nyheten på sin hemsida.och skriver att man som bäst funderar på vad som ska hända med de förskingrade spelpengarna.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre