DELA

Temperaturen är röd igen på prognoserna

På söndag blir det plusgrader för första gången på flera veckor. Meteorologerna (FMI, SMHI, Foreca och YR) är eniga om att solen då skiner över Åland och att det är cirka en plusgrad.
De är lika eniga om att det skall bli ännu lite varmare nästa vecka och då framför allt på torsdag den 16 februari som i samtliga prognoser får 3 grader.
Ett och annat mindre snöfall kommer att passera och i slutet av veckan kan vi få regn. Vindarna kommer att ändra riktning ett flertal gånger under veckan och hålla sig måttliga utom under periodens sista dagar då det blåser kraftigt från norr. SMHI tror på hela 19 meter per sekund under torsdag och fredag.
Februari har hittills varit mycket kallare än vad som är normalt för årstiden. SMHI har kartlagt temperaturerna i Sverige och konstaterar att delar av norra Norrland har haft upp till 25 grader kallare än normalt och till exempel i Kvikkjokk har man gjort den lägsta noteringen sedan mätningarna startade 1888 eller -42,7 grader.
De minsta avvikelserna finns på södra Öland där det ”bara” har varit 6-7 grader kallare än det skall vara i början av februari.
Nästa vecka blir det mildare också på de västra delarna av kontinenten. Men medan Frankrike får vårlika temperaturer dras Ukraina fortsättningsvis med hård kyla. I Europa har nu över 420 människor frusit ihjäl den senaste tiden.
I går slog däremot Svalbard alla tiders värmerekord i februari, 7 grader. (tt-s)