DELA

Svalare – men inte kallt

De för november höga temperaturerna fortsätter. Men över 10-gradersstrecket kommer vi inte.
Att plocka trattkantareller så här långt in i november utan vantar och utan att frysa det minsta om fingertopparna är lyx. Ser man på de stora vädersajterna kan vi fortsätta med det några dagar till, först i mitten på nästa vecka blir det lite kallare. Men också då är meteorologerna ense om att vi kommer att hålla oss åtminstone 3 grader över nollstrecket – några blå temperaturer, det vill säga minusgrader, syns varken hos Smhi, Fmi, Foreca, TV4 vädret eller Yr.no.
Det betyder dock inte att det inte kan bli frost vid markytan. På försöksstationen i Jomala uppmättes -1,2 grader i går på natten medan det på på två meters höjd var 1,4.
Enligt den jourhavande meteorologen på Fmi försvagas veckoslutets högtryck på söndag kväll. Vi får in svalare luft från norr och temperaturen sjunker ett par grader. De nordvästliga vindarna fortsätter fram till onsdag eller torsdag då det börjar blåsa från väster.
Solen kan titta fram men det blir övervägande grått. Några större regnmängder är inte att vänta och definitivt inte heller snö.

Titte Törnroth-Sarkkinen