DELA

Stort stöd för syriska flyktingar

– Det är självklart att vi skall ta emot flyktingar från Syrien.
Det var det tydliga budskapet från alla som kom till manifestationen för mänsklighet på Torget i Mariehamn i går kväll
– Rasismen är här, sade initiativtagaren till manifestationen William Ramsdahl i sitt välkomsttal på Torget.
– Det är dags att damma av ordet solidaritet och börja använda det igen för att vi inte skall frysa ihjäl som individer och som samhälle.
Att många håller med Ramsdahl bevisas inte minst av att så många som drygt 350 begav sig ut i den råkalla decemberkvällen för att öppet ge sitt stöd för manifestationen och dess grundtanke.


Behöver stöd
Kvällen inleddes med sång och musik av bandet Blust och fortsatte med tal.
Förutom Ramsdahl själv ställde sig Kim Hansson, grundare till Facebook-gruppen ”Ja tack till 20 syriska flyktingar”, politikern Igge Holmberg (S), Röda korsets Seedy Fofana och Rädda barnens Danielle Lindholm bakom mikrofonen. Samtliga förde fram budskapet att det syriska krigets offer behöver stöd.
Angelica Schåman berörde vikten av medmänsklighet i en för tillfället specialskriven dikt.


Inte stänga dörren
Manifestationen samlade ålänningar i alla åldrar, från små barn till pensionärer.
– Det är mycket viktigt nu att visa var man står. Man har absolut inget att förlora. Och det är viktigt att lära ungarna hur man uppför sig, sade småbarnsföräldrarna Stefan Gustafson och Linda Eriksson som kom med döttrarna Meja och Vilja.
– Jag är här för att ge mitt stöd åt manifestationen och för att visa på vilken sida jag står efter nejsägarna på Facebook, sade Gudrun Brändström som tagit sig in till staden från Eckerö.
– Man kan inte säga nej till flyktingar från ett land där det är krig. Då handlar det inte om arbetsplatser, det handlar om att överleva. Som medmänniska kan man inte bara stänga dörren.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: Stefan Öhberg