DELA

Stölder ombord på Rosella

Under söndagen blev flera personer av med sina värdesaker ombord på Rosella. Stölderna ska ha skett ur fartygets bagageutrymme och en kvinna ska bland annat ha blivit av med kläder.
– Det kan vara planerat och det är ju jättetråkigt med tanke på julen, säger Johanna Boijer-Svanström, Viking lines informationschef.
Rosella tillämpar ett särskilt utrymme dit passagerarna kan lämna sina väskor under resans gång.
Personalen låser sedan in väskorna men öppnar utrymmet igen cirka 15 minuter före ankomsten till Mariehamn eller Kapellskär.
Det är alltså under den korta tiden som någon eller några personer har rotat igenom andra resenärers väskor efter värdesaker under sista turen i söndags.
– Det kan vara planerat och det är ju jättetråkigt med tanke på julen. Däremot har jag inte hört om att det skulle ha inträffat stölder tidigare, säger Johanna Boijer-Svanström.

Upp till diskussion
Boijer-Svanström menar att det är svårt för personalen ombord att kontrollera resenärerna och deras väskor. Istället rekommenderar hon passagerarna som åker med företagets fartyg att bege sig till bagageutrymmet direkt när personalen öppnar.
– Dessutom är det vanligare att folk reser med öppnare väskor på destinationen Mariehamn-Kapellskär vilket gör det lättare att stjäla. Om man har värdefullare ägodelar råder jag resenärerna att låsa in väskorna i våra boxar ombord, säger Boijer-Svanström.
Viking Line ska nu diskutera ärendet för att se om företaget kan ändra rutinerna och på det sättet förhindra ytterligare stölder.
Hur ofta inträffar det stölder ombord?
– Det är väldigt ovanligt och jag har inte hört om några tidigare fall.
Händelsen är inte polisanmäld.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

redaktion@nyan.ax