DELA

Stal kassaskrin vid nattligt ”inbrott”

I går inleddes rättegången mot två unga killar som åtalas för grov stöld. Den ena medger stölden, men inte den andra.
Enligt åklagare Jens-Erik Budd har killarna tagit sig in i en förenings kontor och stulit sex kassaskrin som innehöll mellan 4.200 och 6.000 euro i kontanter. Den ena av dem hade nyckel till kontoret, och enligt åtalet tog de sig in genom att låsa upp dörren. Den andra killen hade, hävdar åklagaren, krossat en fönsterruta med en planka för att försvåra utredningen.
Enligt stämningsansökan hade de efter det delat pengarna och slängt kassaskrinen i havet.
Händelsen inträffade i slutet av april i fjol. Åklagaren betraktar gärningen som grov eftersom värdet på den stulna egendomen varit stor.
Ynglingen som uppges ha krossat fönsterrutan medger brottet, men bara till den lägre summan. Den andra ynglingen nekar till brott.
Något datum för dom finns inte ännu. Ett vittne som var kallat kom inte i går, och rättegången fortsätter därför den 15 november. Föreningen yrkar på 6.000 euro i ersättning för de stulna pengarna och 250 för försäkringens självrisk.
Den yngling som bestrider brott åtalades samtidigt på en mängd andra punkter, bland annat stöld, snatteri, bedrägeri och skjutvapenförseelse. (ao)