DELA

Spörsmål stoppar ministerns resa

Näringsminister Fredrik Karlströms (M) hoppar över ett möte med nordiska ministerkollegor på Island för att försvara landskapsregeringens näringspolitik i lagtinget.
Flygbiljetten till Nordiska ministerrådets möte på Island den 12 november var bokad och betald.
Nordiska ministrar för närings-, energi-, och regionalpolitik kommer dit och Fredrik Karlström såg i synnerhet fram emot att får träffa Sveriges nya näringsminister Mikael Damberg (S).
Landskapets infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) var också på väg till mötet men fick avboka på grund av sjukskrivning. Ingen åländsk tjänsteman reser heller dit så Fredrik Karlström hade varit ensam ålänning på plats.
Då bestämde lagtingets talmanskonferensen datum för när näringsministern ska svara på oppositionens spörsmål om regeringens näringspolitik.
Datumet krockar med träffen på Island och i det läget har näringsministern inget val. Han stannar på Åland och försvarar sin politik. Att lämna svaret till någon ministerkollega går inte.
– Ett spörsmål är ett allvarligt instrument att ta till. Det är steget före ett misstroende.
Det gick inte att flytta på spörsmålssvaret till ett senare datum.
– Vi försökte hitta den vägen. Men när talmanskonferensen bestämt att svaret skulle ges på onsdagen fanns det inga alternativ för veckan därefter kommer budgetdebatten.
I spörsmålet vill Ålands framtid och Liberalerna veta när regeringen tänker presentera ”konkreta sysselsättnings- och tillväxtfrämjande näringspolitiska åtgärder”.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom