DELA

Spännande frimärksauktion

Något så ovanligt som en frimärksauktion blir det i Önningebymuseet på lördag.
Nya Åland har fått en förhandstitt på det spännande materialet.
Det är inte bara en stor frimärksauktion utan även loppis och konstförsäljning med verk av bland andra Ture Malmberg, Erik Juselius, Lindorm Liljefors, Charles Hemmingson, Nils Byman, Bo Högnäs och Olof Kangas som Önningebymuseets vänner bjuder på.
Frimärksauktionen innehåller kvarlåtenskap från Folke Jansson och Lars W Lindström.

Donerat
Folke Jansson, aktiv medlem i Ålands frimärkssamlarförening, från Jomala Ingby dog i maj i fjol. Sin samling av åländska poststämplar på brev och frimärken och samlingen med åländska frimärken hade han donerat till Ålands museum
Men det finns mycket kvar. Finland stämplat är i det närmaste komplett, och Folke hade vinnlagt sig om att skaffa märken med åländska stämplar.
Det är ju så att oftast är marknadsvärdet på ett frimärke mycket lägre än vad som anges i katalogerna, men med snyggt stämplade märken kan det vara tvärtom: på auktioner säljs de över katalogpriset. I det här fallet säljs förmodligen hela samlingen som en post, så det gäller att syna den noga för att kunna bedöma ett värde.
I samlingen Finland ostämplat saknas de äldsta märkena, men sedan är det inte många luckor och här finns många dyrare märken.
Därtill finns Norge- och Islandssamlingar, brev och förstadagskuvert, åländska årsböcker, en del åländska vykort och mycket annat.

”Frimärksgubben”
Lars W Lindström dog 2003, 83 år gammal, utan arvingar. Tidigare var han känd som ”frimärksgubben” som hade en liten handel i en källarlokal på Nygatan i Mariehamn.
Här är det svårare att överblicka materialet. Det är ett typiskt handlarlager med lådvis av FDC och frimärken i otaliga små påsar. Även exlibris och tändsticksetiketter hittas här liksom en stor mängd vykort. Och ett kort från president Urho Kekkonen, för den som samlar på autografer.

Spännande timmar
När Nya Åland tittade in i fredags höll Berit Brandt, Harald Karlsson samt Dolores och Elof Johansson på att sortera materialet och det hade de jobbat med flera dagar redan.
Alla auktionsposter ska numreras och det blir möjligt att lämna skriftliga bud. På lördag kl 12.00 startar auktionen. På fredagen kl 13-19 samt på auktionsdagen kl 10-11.30 ordnas visning.
Den som är ute efter fynd ska nog ta god tid på sig för att gå igenom materialet och har några spännande timmar framför sig.

MÅRTEN SUNDBERG

marten.sundberg@nyan.ax