DELA

Sottungabutiken är nedläggningshotad

Nästa höst kan Sottunga stå utan butik.
– Till nästa sommar finns vi nog kvar men efter det vet jag inte, säger Lotta Bäcksbacka-Karlsson, vd för Sottunga andelshandel.
Sedan mitten av oktober driver Lotta Bäcksbacka-Karlsson Sottunga andelshandel helt ensam. Före det jobbade hon varannan vecka där och varannan i Ekenäs medan Maj-Britt Engström från Kökar jobbade de övriga veckorna.
Nu har öppethållningstiderna begränsats och Lotta sköter allt själv med en del talkokrafter i ett försök att få upp lönsamheten.
– Men finns det inte kunder så finns det inte. En vanlig vardag har vi lite på tjugo kunder och fredagar mellan 30 och 40. Det räcker inte för att få en butik att gå runt.
Andelshandeln har dock inga skulder och möjligen kan den räddas om folk tänker till och handlar mera i lokalbutiken.
– I synnerhet gäller det de som har sommarstugor här och kommer ut några veckor i gången. De skulle gärna få handla mer än bröd och mjölk i andelshandeln.


Äldre drabbas värst
Lotta har försökt få upp ögonen på Sottungaborna genom att skriva i kommunbladet och till en del har det hjälpt.
– Många har trott att butiken går bra och efter mina skriverier har en del börjat handla allt de behöver här i butiken. Det är klart att folk måste få handla i stan också men jag vill bara att de ska tänka ett steg till. Jag vet inte ens hur jag kan förklara hur jobbigt det blir om ön blir utan butik.
I så fall drabbas förstås de äldre värst.
– Det blir ju anhöriga då som måste handla och göra ärenden i stan åt dem. Sedan har ju inte alla anhöriga heller, vi har redan hemvårdare som handlar åt vissa.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist