DELA

Socialdemokrater gav inflyttare sitt stöd

Drygt femhundra personer kom till Socialdemokraternas traditionella första maj-möte på Torggatan.
Carina Aaltonen, social- och miljöminister, höll huvudtalet som bland annat handlade om partiets vallöfte om fri tandvård:
– Vi kommer att fortsätta att jobba för att alla ålänningar ska få rätt att välja att gå till ÅHS tandhälsa. Om man vill. Ett första steg är att de boende i skärgården får allmän tandvård. Men vi ska inte sluta där. Lägg inte skulden på oss om reformen inte går framåt så snabbt som både ni och vi skulle önska.
Många människor på Åland mår dåligt idag, sade hon.
– Det är ett hårt samhällsklimat som gör att allt för många går sönder, blir deprimerade, blir sjuka. Det gör ont i mig när jag ser ett på ytan välmående Åland. Bakom fasaderna döljer sig ensamhet och psykisk ohälsa som går ner i åldrarna. Det är något i grunden fel på vårt samhälle när unga människor drabbas av depression och saknar livslust.
Göte Winé tog upp de nationalistiska partiernas framgångar.
– Vi har nu cirka 9.500 inflyttade på Åland och vi måste se vad de har för potential och ge dem möjligheter till att utveckla sig. Jag har hört skrämmande exempel om inflyttade som kommer till Åland och inte får jobb för att som de upplever inte få ett jobb för att de har utländska namn. Så hoppas jag verkligen inte att det är.
Igge Holmberg tog också klart ställning mot främlingsfientlighet.
– Ålandsvännerna ser faktumet att vi har 54 språk på Åland som något negativt medan jag ser det som något positivt, att kunna språk är en underbar sak. Och att ha flera språk gör ju inte de andra mindre värda.
Inflyttare behövs för att trygga samhällsservicen.
– Vi har en ålderdomskurva som under ett par decennier kommer att göra det svårare att hitta människor att ta hand om dem som byggt upp vårt samhälle. Eller så kan vi få det som i Sverige, med riskkapitalister som väger blöjor och låter äldre svälta ihjäl medan de flyttar inkomsterna till skatteparadis.
Det blev allsång när partisekreteraren Anders Hallbäck och Sossekören sjöng i ”The rainbow race” och i ”Åland tillhör dig och mig”. (pd)