DELA

Snatteriet ökar enligt köpman

Susanne Fagerström är bekymrad över ökningen av snatterier. Hon säger att unga tonårstjejer plockar på sig saker utan insikt om att de samtidigt bränner sin framtid.
– Det är ett samhällsansvar att få stopp på det, säger hon.
Zeipels varuhuschef Susanne Fagerström vill så snart som möjligt se det hon kallar en centrumring som anlitar väktare.
– Vi behöver gå ihop tillsammans för att få ned kostnaderna. Det är en liten kostnad för att hålla våra ungdomar från att snatta, det är ett samhällsansvar. Vi vet att det stjäls överallt hela tiden, säger Fagerström.
Susanne Fagerström säger att hon och andra köpmän har ganska bra koll på vilka som stjäl. Ordet sprids snabbt mellan handlarna.
– De som stjäl förstår inte att de förstör sin framtid. Vi vill inte ha dem som prao, anställa dem för sommarjobb eller för fast anställning.


Ute efter kicken
Hon säger att snattandet är utbrett mellan ungdomarna. Främst är det tjejer som plockar på sig smink, smycken och kläder. När det handlar om högre summor, stöld, är det vanligare att killar står bakom och då är det ofta snabba kontanter och droger inblandat, säger hon.
– Snatteri är vanligare än man tror. Till och med klasskompisar till ens egna barn snattar. Barn vars föräldrar har bra ekonomi och som skulle kunna betala för sakerna. Det är kicken man är ute efter, säger Fagerström.
Läs mer i papperstidningen.

MALIN TILLSTRÖM