DELA

Snart producerar vågorna el

Om några veckor sänks en vågkraftsgenerator i havet utanför Hammarudda i Jomala.
Generatorn finns nu i Åbo och väntar på transport till Åland.
På kajen i hamnen i Åbo står ett raketliknande föremål – en vågkraftsgenerator. Den är byggd i Uppsala och var egentligen på väg till Mariehamn men man fick inte av den från färjan så den fick fortsätta resan till Åbo.
– Nu skall den monteras isär och transporteras hit, säger Jan Grönstrand på Ålands teknikkluster.
Exakt när generatorn kommer vet man inte ännu men avsikten är att inom de närmaste veckorna sänka ner den till 23 meters djup i vattnen utanför Hammarudda. På havsytan fästs sedan en boj som skall leda vågornas kraft ner till generatorn.
Hur mycket el det här kraftverket kan producera och till vilken kostnad är de två stora frågor som man hoppas få svar på.


1,46 miljoner euro
Bakom projektet WESA (Wave Energy for a Sustainable Archipelago) står universiteten i Åbo och Uppsala och Ålands teknikkluster.
Uppsala universitet leder projektet som beräknas kosta 1,46 miljoner euro. Den regionala utvecklingsfonden i EU finansierar inom ramen för Central Baltic Interreg 4-programmet 75 procent av det totala beloppet, resten av pengarna kommer från Sverige och Finland.
Det var vid ett skede meningen att också Åland skulle delta i finansieringen med 49.000 euro men landskapsregeringen drog sig ur.
Projektet WESA pågår till slutet av 2013, eventuellt några månader längre.

Titte Törnroth-Sarkkinen