DELA

Smartphone kan svika i sjönöd

Mobiltelefon är en trygghet för den som rör sig till sjöss eller på isen.
De allt vanligare smartphones med pekskärm kan dock svika vid en olycka, när de behövs som mest.
Smarta mobiltelefoner med snabb internetuppkoppling, som styrs med en pekskärm istället för knappar, blir allt vanligare. Många av deras egenskaper, som kartfunktionerna, är mycket användbara för båtförare och friluftsmänniskor.
Något man kanske inte tänker på är att smartphones jämfört med knappsatsmobiler fungerar sämre i kylan, har sämre batteritid och är mindre vattentåliga. De kan heller inte användas med handskar eller genom en vattentät påse.
– Det är något man borde gå ut till allmänheten med. Det kan vara bra att ha en vanlig gammal mobil med sig ute till sjöss, säger Dag Lindholm, verksamhetsledare för Ålands sjöräddningssällskap.

Svek i sjönöd
I höstas var tre personer ute med sin båt utanför Borgå när en stor våg plötsligt sköljde över båten och välte den, skriver finska Vene-lehti. De tre personerna hamnade i vattnet utan flytvästar men lyckades klättra på den uppochnervända båten. De hade med sig en smartphone med pekskärm som var packad i en vattentät plastpåse.
Personerna försökte ringa 112 men mobilens pekskärm reagerade inte på tryck genom plastpåsen. När de sedan tog mobilen ur påsen blev den snart blöt av vågorna och personens blöta fingrar och slutade fungera.
Lyckligtvis hördes personernas rop på hjälp av ett gäng fiskare, som var cirka en kilometer borta och kunde ringa på hjälp med sina mobiltelefoner.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni