DELA

Skinkan regerar – ekologiskt på frammarsch

”Julen är en katastrof. Jag är pank till påsk”.
Så har 75 läsare svarat på de finlandsvenska tidningarnas gemensamma webbenkät ”Den dyrbara julen”. Bland de som svarat på enkäten finns många ålänningar och nu presenteras det slutgiltiga resultatet av undersökningen.
De egna barnen får de dyraste julklapparna. Grannen får en symbolisk gåva för under tio euro och en del köper julgåvor också till sig själv.
Vi ger vanligtvis julklappar till mellan fem och nio personer, spenderar några hundralappar på klapparna och ett par på maten. Däremot går det sällan pengar till resor i samband med julhelgen.
Bland annat det här går att utläsa av julenkäten som de finlandssvenska tidningshusen lät utföra i början av december. Webbenkäten besvarades av över 2 000 personer av vilka hälften är bosatta i Österbotten och närmare sjuttio procent var kvinnor.


Egna barn prioriterade
Mest pengar satsar vi på våra egna barn. Fyrtio procent kan sätta över 90 euro på en julklapp till det egna barnet, medan syskonbarnen får klappar för 20-29 euro. Minst, under 10 euro, sätter vi på grannens gåva.
Över tio procent uppmärksammar också okändas hjälpbehov genom att exempelvis delta i penning- eller julklappsinsamlingar.


Populärt med ekologiskt
Nästan fyrtio procent gör nära på all julmat själv. Den ekologiska maten vinner terräng men är ännu långt ifrån given.
Närmare hälften tycker att det måste finnas skinka på julbordet. Laxen kommer på andra plats (11 procent), därefter kålrotslåda, lutfisk, köttbullar, kalkon, morotslåda och sillsallad (rosoll, 3 procent).
Läs mer i papperstidningen!

FNB/SPT/Jeanette Östman