DELA

Skarvenlösning ger landskapet 5.000/mån

5.000 euro i månaden har landskapet sparat genom att dra in en av matrostjänsterna på Skarven.
Arbetet med att minska lönekostnaderna är dock inte färdigt, skriver landskapsregeringen i sitt svar till oppositionens spörsmål.
Liberalerna har ifrågasatt om Skarvenkonfliktens lösning verkligen lett till minskade kostnader för landskapet. Tillsammans med Ålands framtid ställde de landskapsregeringen ett spörsmål, där de frågade vilka de långsiktiga besparingarna till följd av konflikten blev, samt hur det påverkar skärgårdstrafiken och antalet anställda i flottan.
I sitt svar skriver lantråd Camilla Gunell (S) och trafikminister Veronica Thörnroos (C) att landskapet under testperioden då Skarven körts med en matros i stället för två sparat 5.000 euro i månaden inklusive social- och pensionsavgifter. Testperioden slutar i juni och om trafiksäkerhetsverket inte har några invändningar fortsätter Skarven att köra med en matros under lågsäsong.
– En sådan bemanning ombord på m/s Skarven skulle, med dagens turlistor, leda till en årlig inbesparing om cirka 45.000 euro, skriver ministrarna i sitt svar.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni