DELA

Sjukhusbesök ledde till åtal

Hot på sjukhusets akutmottagning, ärekränkning och snatteri är några av de åtalspunkter som kan leda till fängelsestraff för en kvinna som åtalades i går.
Tingsrätten har bokat två dagar för rättegången med totalt nitton åtalspunkter, bland annat snatteri, olaga hot, hindrande av tjänsteman och ärekränkning.
Åklagaren Roger Eriksson utesluter inte att han yrkar på ett ovillkorligt fängelsestraff för den åtalade kvinnan. Hon är sedan tidigare dömd till villkorligt fängelse för liknande brott.
När rättegången inleddes på tisdagen behandlades två fall av olaga hot och en ordningsförseelse på Ålands centralsjukhus. Kvinnan hade vid två tillfällen 2010 besökt akutmottagningen. Vid det första besöket skulle hon enligt åtalet ha uppträtt hotfullt och försökt slå en sjukskötare med sin krycka.
Enligt kvinnans juridiska ombud Trond Hornseth hade hon inte hotat någon eller stört ordningen, men det motsades av flera vittnen.
En sjukskötare sade att kvinnan var alkoholpåverkad när hon kom till akuten i augusti 2010. Hennes kläder var blodiga. Skötaren behandlade skadorna men när kvinnan bad om en remiss till läkare och att få mediciner utskrivna vägrade han.
Han uppfattade situationen så att kvinnan försökte slå honom med kryckan på vägen ut.
Domen kommer den 17 april.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom