DELA

Självstyrelsen firas i USA och Ryssland

I år firar Ålands självstyrelse 90 år med temat ”Åland i världen”. En utställning om självstyrelsen och dagens åländska samhälle ska under året turnera i Washington, St Petersburg och Bryssel.
Lantrådet Camilla Gunell tillsammans med ministrarna Johan Ehn och Gun-Mari Lindholm, kulturbyråns chef Jan-Ole Lönnblad och kommunikationschef Björn Häggblom presenterade i går programmet för jubileumsåret 2012.
– Temat är Åland i världen och vi ska visa upp att Åland är en plats i världen, sade kulturminister Johan Ehn (M).
För en budget om 100.000 euro, med tillägg för vissa seminarier, får man bland annat en turnerande utställning under namnet Paradise found. Utställningen består av en historisk del, som beskriver självstyrelsens tillkomst, och en fotoutställning om dagens åländska samhälle.

Bygger på fotobok
Fotoutställningen bygger på Daniel Erikssons bok Livet i Mariehamn men ska kompletteras med nytt material. Den historiska utställningen i sin tur producerades förra året av utrikesministeriet och visades senast på FN:s huvudkontor i New York.
Kansliminister Gun-Mari Lindholm (Ob) säger att landskapet försöker nå lite olika målgrupper i de olika städerna.
– St Petersburg har otrolig potential för turismen på Åland. I Bryssel sker en stor del av vår lagstiftning och det här är ett sätt att visa att vi finns och att även en liten röst måste höras, säger hon.
– Den finska ambassaden i Washington har årligen en utställning med ett finländskt landskap. Det skulle egentligen varit ett annat landskap i år, men kulturrådet Anneli Halonen blev så förtjust när hon besökte Åland att det byttes till Åland i år, berättar Camilla Gunell (S).
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni