DELA

Samarbete viktigt för riksdagsarbete

Det var inga problem att enas om ett valprogram inför riksdagsvalet trots att partierna på listan befinner sig både till höger och vänster och i mitten, hävdade Gun-Mari Lindholm (Ob) när samarbetslistan Åländsk samling presenterade sitt valprogram i går.
Obundens samlings ordförande Gun-Mari Lindholm öppnade gårdagens presskonferens om valprogrammet med att påpeka att man i ett tidigt skede ville att den sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér skulle ställa upp för omval.
– Och den här gången gick det lättare att övertala henne, säger Lindholm.
Obunden samling tog kontakt med de andra partierna och Ålands framtid, Ålands socialdemokrater och Centern nappade på inviten. Nu har man en gemensam lista med kandidaterna Nauclér, Christian Beijar (S), Henry Lindström (C) och Axel Jonsson (ÅF).
Valprogrammet var det inte svårt att komma överens om hävdar Lindholm.
– Tillsammans arbetar vi för åländska frågor i riksdagen i Helsingfors.


För och mot
På frågan om Åländsk samlings lista är vänsterlistan och den andra listan bestående av kandidater från Liberalerna och Frisinnad samverkan är högerlistan i valet svarar Elisabeth Nauclér:
– Det är en förlista och en motlista. Vi är för den förda politiken.
Själv är hon kritisk till det som hon kallas allianssprängningen och tror att det kunde ha blivit ett verkligt val även om alla kandidater var på samma lista.
– Men den stora utmaningen är att få väljarna till att rösta, säger Henry Lindström. Riksdagsvalet är inte så väldigt spännande i ålänningarnas ögon.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds