DELA

Så talar turisterna om Åland på nätet

Vad tycker turister om Åland – egentligen?
Nya Åland har surfat runt på bloggar och diskussionsforum på Internet för att lyssna på djungeltrumman.
Vackert. Dyrt. Trevlig service. Dåliga öppettider.
Omdömena är många.
I dag bloggar många turister om sina resupplevelser. Och folk som planerar en resa hör sig ofta för om andras goda och dåliga erfarenheter på diskussionsforum på Internet. Sådan information uppfattas ofta som mer trovärdig än den direkta marknadsföringen på nätet.
Resmålet Åland diskuteras inte så flitigt. Det kan Nya Åland konstatera efter någon timmes surfande och googlande.
Men helt tyst är det inte.

Lekrum
Det finlandssvenska forumet mammapappa.com riktar sig till barnföräldrar. Här rekommenderar många skärgårdsfärjorna för en lugn och skön överfart till Åland.
Man kan gott och väl stanna på alla holmar på vägen men det lönar sig att i förväg kolla upp login, är standardomdömet. Glöm inte att boka i tid, är ett annat tips. En förälder tycker ändå att det finns ett problem med skärgårdsfärjorna.
– Där finns inget lekrum, bara en stor cafeteria/restaurang där man kan sitta.

Getaberget
Överlag verkar föräldrarna på mammapappa.com uppskatta ett lugnt och naturnära Åland. Men för barnen är det viktigt med aktiviteter, till exempel att kunna simma, skriver en förälder.
– Något båda barnen tyckte om var Getaberget och trollstigen, konstaterar en användare.
– Av det vi besökte på Åland gillade barnen mest Brandkårsmuseet, skriver en mamma vars äldsta dotter också fascinerades av Pommern.
Men Getagrottorna får understöd av andra föräldrar.
– Gratis är det ju dessutom.
På mammapappa.com nämns även klassiska sevärdheter som Kastelholm och Bomarsund. Små detaljer verkar ofta vara viktiga – som att det ofta betar söta får och lamm i närheten av fästningen.

”Hoppeligen”
På en blogg berättar ett medelålders rikssvensk par om sin husbilsresa på Åland. Campingplatserna de besökte får överlag beröm för trevlig service och rena servicebyggnader, även om allt inte är ”av högst klass.”
Den åländska dialekten fascinerar uppenbarligen också. De här camparna fick höra åländska ur en campingvärdinnans mun:
– Hon lärde oss ett nytt trevligt ord. Så här sa hon: ”Hoppeligen hittar många hit till min camping”. Vilket underbart ord. Hoppeligen.

Öppettider
Också på finskspråkiga forum diskuteras Åland. De flesta vet att det kan vara svårt att få finskspråkig service på Åland men få verkar se det som något större problem. Ett besök till turistinformationen på Storagatan är värt besväret om man behöver hjälp, skriver en resenär.
På forumet plaza.fi tycker en användare att andra saker än språket kan göra reseupplevelsen sämre:
– På Åland finns det människor som förstår hur man får turisterna att trivas. Men det finns också folk som tycker att turisterna är en plåga. Kanske är det därför en del sevärdheter har så dåliga öppethållningstider.

Dyr mat
Från rikssvenskt håll handlar kritiken oftast om prisnivån:
– Har dock fått nys om att det är dyrt på Åland att handla mat, konstaterar en bloggare som planerar en resa till landskapet.
Nu funderar hon på att bunkra livsmedel i Sverige för att göra Ålandssemestern billigare. En användare på diskussionsforumet flashback.org är lite besviken över att det inte finns någon gratiscamping på ön.
– Åland är ganska dyrt för oss med svensk valuta nuförtiden. Campingplatser finns i överflöd. Ha dock i åtanke att det inte finns någon motsvarighet till svenska allemansrätten, så vildcamping går bort helt.

Bilen med
Många diskussioner handlar om relativt praktiska saker.
På det finska forumet vauva.fi (baby.fi på svenska) planerar en familj en semester på Åland. Hur viktigt är det att ta bilen med sig till exempel?
– Vi har tyckt väldigt bra om Åland. Vi har alltid haft bilen med, för slottsruiner och andra sevärdheter ligger ofta så långt bort att det är trevligast att åka dit med egen bil. Samma sak om man vill åka till Eckerö på andra sidan ön, dit kommer man inte utan bil och där finns ett mycket trevligt postmuseum. Men vill man bara se centrum och besöka Pommern behöver man nog ingen bil. Vi har goda erfarenheter av både hotell och stugor, svarar en erfaren Ålandsresenär.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax