DELA

Så mycket kostar din jul-el

Hur mycket får du betala i elkostnader för att ha en nästan överdådig amerikansk julbelysning hela december?
– Om man satsar ordentligt kan elpriset bli mellan 15-20 euro, säger ekonomichef på Ålands elandelslag David Karlsson.
Julen är kostsam på många sätt men när det kommer till elförbrukningen stiger inte siffran lika mycket om man hade kunnat tro. För 12 cent per kilowatt-timme kommer man ganska långt vad gäller julbelysning och matlagning, sedan tillkommer förstås många andra kostnader som inte har med el att göra.
– De här kostnaderna är mer en fingervisning än exakta siffror eftersom olika modeller drar olika mycket, säger Karlsson.
Men hur mycket el drar julen?
Datorn är en av de stora elslukare men den är inte särskilt dyr. Många får datorspel i julklapp och den spelsugne orkar säkert spela fem timmar om dagen under jullovet, cirka 14 dagar.
– Elförbrukningen för en stationär dator med lite bättre processor och grafikkort kostar ungefär 18 cent om man spelar fem timmar, säger Karlsson.
Att julstäda må vara jobbigt men så mycket el går det inte åt. Att dammsuga i en timme drar ungefär 2 kwh och det kostar 24 cent. Julmusiken ur en stereo kostar dig inte mer än 36 cent för 30 timmar.
För många är tv-program som Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons jul tradition. Har du en ny fin LCD-tv kostar det ungefär 2,3 cent att ha tvn påslagen i 1 timme och 45 minuter.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre