DELA

Ryskt rederi har lämnat Åland

Det ryska rederiet St. Peter Line har lämnat bort Mariehamn från sitt kryssningsprogram.
Efter att Finland skärpt reglerna för visumkontroller är det inte längre lönsamt för bolaget att komma till Åland.
St. Peter Lines kryssningsfartyg m/s Princess Anastasia började trafikera Mariehamn i augusti förra året. Rutten börjar och slutar i S:t Petersburg och går via Helsingfors, Stockholm och Tallin, och man hoppades att många ryska turister skulle välja att stiga i land i Mariehamn.
Nu är det flera månader sedan Princess Anastasia varit i Mariehamn. St. Peter Lines koncernchef Igor Glukhov berättar att orsaken till att Mariehamn lämnats bort från rutten är skärpta regler från finska myndigheter och EU.
Gränsbevakningsväsendet i Finland har krävt att de ryska kryssningspassagerarna ska gå igenom en ordentlig visumkontroll i varje hamn på Östersjön, inte endast i den första hamnen Helsingfors. Nu går även EU-kommissionen på de finska myndigheternas linje.

Slösar tid och bränsle
Regelskärpningen innebär att S.t Peter Line inte längre betraktas som en inrikeskryssning inom EU och att det blir krångligare och tar längre tid för passagerarna i varje hamn.
– Med de nya reglerna har vi inget skäl att anlöpa Mariehamn. Det slösar för mycket tid och bränsle, säger Igor Glukhov.
Han säger att det var ett smärtsamt beslut att lämna bort Mariehamn.
– Vi kom till slutsatsen att vi måste offra en stad, annars finns det ingen chans för oss att fortsätta.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni