DELA

Rutinerad travkusk debuterar

Som travkusk är Barbro Carlsson i Lemland rutinerad och välkänd, men som värd på Skördefesten är hon debutant.
Halmhoppning, kosafari, griståg och färska grönsaker bjuds det på som vanligt när Skördefesten på Åland arrangeras för 12:e året i rad.
– Vi vill lyfta fram åländska produkter och synliggöra att man kan handla inhemskt året runt, säger verksamhetsledare Lena Brenner.
På fredag drar Skördefesten igång med dunder och brak med öppna gårdar runt om på Åland. I år deltar 33 gårdar, varav åtta stycken är nykomlingar. Lemland är ett extra intressant område att utforska i år, i och med att inte mindre än fyra av de nya gårdarna ligger där.
En av dem är Haddnäs gård i Lemland som ägs av Barbro Carlsson och Conny Rosenberg.
– Vi blev tillfrågade och eftersom vi tycker att Skördefesten är ett bra arrangemang ville vi gärna vara med, säger Conny.
På Haddnäs gård kommer besökarna kunna prova på en mängd aktiviteter.
– För barnen har vi halmhoppning, ponnyridning och lassokastning till exempel, säger Conny.

Kosafari
Även modiga vuxna kan få rida, eller varför inte pröva på hur det känns att åka sulky efter någon av gårdens travhästar. Är man mer intresserad av kor kan man åka på safari med släpvagn och titta på gårdens highland cattle.
– Vi har 12 hästar och ungefär 180 kor på gården. Kossorna är lite blyga och vill inte bli klappade, men hästarna får man gärna klappa, säger Barbro.
I stallet kommer en hovslagare demonstrera hur man skor en häst, det kommer att finnas matservering där man bland annat kan njuta av highland cattle-burgare och försäljare utifrån gården kommer att sälja bland annat potatis, fårskinn och hantverk.
– Vi vill visa upp gården och landbygden. Det här är ju en bondgård där man kan lära sig hur det går till på riktigt. Så vi tycker att det är intressant och spännande att vara med på Skördefesten, säger Barbro.

Specialprodukter
De öppna gårdarna har öppet fredag 17.9 och lördag 18.9 klockan 11-22. På söndagen är det marknad vid Ålands landsbygdscentrum klockan 11-16. Nytt för i år är att åländska företag har tagit fram produkter enbart för Skördefesten. Bland annat lanserar bryggeriet Stallhagen en skördefestöl och smyckessmedjan Guldviva har tagit fram ett smycke med ett äpple speciellt för evenemanget.
Läs mer i papperstidningen!

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax