DELA

Rosella-stopp drabbar hamnpersonalen

Deltidstjänster i hamnen kan försvinna när Rosella läggs upp i vinter. Staden går dessutom miste om hamnavgifter under perioden.
Mariehamns stad påverkas på flera sätt när Viking Line tar Rosella ur trafik under tre månader den kommande vintern. Bland annat går staden miste om hamnavgifter under tiden.
Hamn- och säkerhetschef Leif Ahlqvist säger att Viking Line betalar uppskattningsvis 400.000–450.000 euro per år i hamnavgifter bara för Rosella. Man kan dock inte rakt av säga att en fjärdedel av pengarna försvinner.
– Avgiften beror på tidtabellen och de kör färre turer vintertid. Därför kan man inte bara säga generellt att det är en fjärdedel bort.
Ahlqvist säger att man vet exakt vilka summor det handlar om först när man fått konkret information med nya tidtabeller från Viking Line. Rederiet har ännu inte kontaktat hamnen.
Det man vet redan nu är att man behöver se över hamnpersonalen och deras arbetstider.
– Är Rosella borta under en viss tid finns det inget behov av att ha folk i tjänsten. Gör vi om scheman betyder det att det kan bli en del permitteringar. Vi har sådana som jobbar i deltidstjänster och det kan vara att de kommer bort, säger Leif Ahlqvist.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni