DELA

Rosella kan gå som vanligt på fredag

Viking lines m/s Rosella skall förhoppningsvis trafikera som vanligt på fredag. Men befälhavaren Carsten Carlsson ger inga garantier.
Torsdagens tur från Kapellskär till Mariehamn, med avgång 12.00 lokal tid, ställdes in liksom Mariehamn-Kapellskär kl 16.00.
På torsdagseftermiddagen gjorde Rosella en kryssning från Kapellskär, men inte till Åland. I stället fick cirka femhundra kryssningresenärer kryssa mot Söderarm, väster om Norrtälje.
– Vi valde att göra så för att vi bara kunde köra med tre maskiner, isläget var besvärligt och det fanns inga isbrytare i närheten. Så vi låg utanför Tjärven, säger Carsten Carlsson.
När beslutet fattades hann Viking lines bokningspersonal få tag på alla utom en av de resenärer som skulle ta Rosella till Åland.


Sen kvällsavgång
Kvällsavgången från Kapellskär till Mariehamn blev försenad. Rosella beräknades anlända till Mariehamn 23.30, en timme och en kvart senare än vanligt.
På torsdagskvällen räknade Carsten Carlsson med att Rosellas fredagstidtabell skulle hålla, med den första avgången från Mariehamn klockan åtta.
– Förhoppningsvis är den fjärde maskinen ingång till femtonturen från Kapellskär.
Kryssningsfartyget Cinderella går ut före Rosella från Mariehamn på morgonturen.


Kan få isbrytarhjälp
Isbrytare som nu är längre norrut skall omdirigeras till Ålands hav. Men det finns risk för att att vindstyrkan ökar de närmaste dagarna och det kan försvåra trafiken.
Resenärer som tänkt åka med Rosella kan få besked om eventuella trafikstörningar på sajten www.vikingline.ax.


Europa via Långnäs
På grund av det svåra isläget går Tallink Silja-fartyget Europas dagtur från Stockholm till Åbo åtminstone till måndag via Långnäs i stället för Mariehamn . Den beräknade ankomsttiden till Långnäs blir 14.40 och fartyget går vidare till Åbo 14.45.
Rederiet erbjuder resenärer gratis transport från Vikingterminalen i Västerhamn till Långnäs. (ms/pd)