DELA

Restaurang och bryggeri ett vinnande koncept

Sju svåra år, följt av tre riktigt bra. Ungefär så sammanfattar bryggeri Stallhagens vd, Jan Wennström, företagets tioåriga utveckling.
Ifjol omsatte bryggeriet i Finström Grelsby 1,65 miljoner euro.
– Tajmingen är rätt, mikrobryggerierna växer medan de traditionella öltillverkarna minskar, säger Wennström.
Inne i Stallhagens produktionshall installeras just nu fyra nya lagringstankar, som rymmer runt 7 000 liter öl vardera. Syftet är ett enda – expansion.
– Med de här tankarna ökar vi vår kapacitet med mellan 250 000 och 300 000 liter per år, säger Jan Wennström medan han visar runt i lokalen.
Han började jobbet som vd 2010 och kom då till ett företag med flera år av förlustresultat bakom sig. Sedan starten 2004 hade bryggeriet gått med sammanlagt 750 000 euro i förlust.
– Problemet i början var att det inte fanns tillräckligt med kapital och att de som startade bryggeriet inte var involverade i produktionen utan anställde all personal. I början hade det krävts entreprenörer som själva är aktiva i företaget utan att ta ut någon ersättning.

Fjärde störst
Wennström såg till att företaget fick ett större kapital vilket ledde till att bryggeriet nu kunde satsa på att tillverka flera olika sorters öl och köpa in nya tankar. I dag har företaget 1 600 aktieägare, tillverkar mellan 15 och 20 olika sorters öl årligen och omsätter över en miljon euro. 2004 producerades 8 000 liter öl. 2013 var försäljningen uppe i 525 000 liter och i år väntas mängden stiga ytterligare till 600 000 liter.
Hösten 2010 öppnade Pub Stallhagen sin servering i lokalen som ligger vägg i vägg med bryggeriet. Restaurangen drivs av krögarparet Christian Ekström och Johanna Dahlgren som hyr lokalen av bryggeriet. De två företagen har ett nära samarbete och det gemensamma företagsnamnet gynnar dem båda.
– När de öppnade blev det full aktivitet här. Vi lever i en viss symbios och har ett fantastiskt samarbete, säger Wennström.
Bryggeriet utgör den andra delen i Nya Ålands artikelserie ”Företag med framgång” som presenterar bolag som visar fina resultat trots lågkonjunktur och eurokris.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén