DELA

Rekordmånga åker på snipäventyr

55 båtar åker på snipäventyr i soligt väder och utan kraftiga vindar.
Under fem dagar och fyra nätter puttrar de genom skärgården.
I morse inleddes årets snipäventyr och starten gick från Bomarsund. Femtiofem båtar är anmälda till det fem dagar långa äventyret. Evenemanget arrangeras av Ålands trämotorbåtförening.
– Det är nog rekord. Jag tror att många som inte kom med när det var så dåligt väder ifjol är extra sugna i år, säger Sam Tekkala som är med och arrangerar äventyret.
Från Bomarsund puttrar man upp till Brändöviken till en privat stuga och hälsar på. Därifrån styr man kosan österut över gränsen för ett lunchbesök till Iniö innan man vänder tillbaka för att övernatta på Lappo.
Efter det åker armadan förbi Kumlinge till Mosshaga, sedan till Degerby där den planerade skutträffen är ett decimerat evenemang då de flesta skutor som annars skulle vara på plats nu seglar i Tall Ships Race. Istället blir det rikligt av snipor.
Sedan bär det av till Sjökvarteret.
– Vi anländer klockan sex på på onsdag. Vi kör in i parad på utsatt tid, så om man vill titta på sniporna så är det ett säkert kort, säger Sam Tekkala.
På snipäventyret indelas deltagarna i grupper med olika ansvarsområden. Aktivitetsgruppen ordnar temakvällen sniprock, som äger rum på måndagkvällen.
– Det blir nog både hårdrockare och glamrockare, säger Sam Tekkala.

Frans Jansson