DELA

Räkna domherrar i helgen

Det är nu den tid på året då det åter är dags att räkna fågelarter i det så kallade ”Gårdskrysset”.
Det kan göras hemma från köksfönstret en timme den 26 eller 27 januari, alltså i morgon lördag eller på söndag.
Gårdskrysset är den enkla begivenheten då man under en timmes tid noterar vilka fågelarter och maximalt hur många av varje som man under en valfri timme kan notera på sin fågelmatning, gård, eller någon annan valfri plats.

Vits räkna
Mer info finns: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus/pihabongaus-sve-2013.pdf http://www.birdlife.fi/tiedotteet/pb.shtml.
Ålands fågelskyddsförening vill gärna uppmärksamma detta, då det trots sin enkelhet faktiskt är en vits med att det görs, kommenterar Jörgen Eriksson i föreningen i ett pressmeddelande.

Fågelbord
Enligt honom är Gårdskrysset ett enkelt sätt att få en samlad bild av hur det är med vinterfåglarna och eftersom resultaten som samlas in också sparas för framtiden kan man följa olika förändringar i vinterfågelfaunan runt våra hemknutar över åren.
– Så sätt dej på din favoritplats med bra uppsikt över fågelbordet. Ta dej en timme, kombinera med morgonkaffet. Kolla vilka arter du ser och försök räkna hur många du maximalt ser samtidigt av varje art.
Rapportera in ditt resultat till http://www.birdlife.fi/tiedotteet/pb.shtml eller kontakta någon i Ålands fågelskyddsförening som hjälper dej med det, lovar Jörgen Eriksson.(ka-f)