DELA

Radion ska bli vassare

Ålands radio och tv ska bli vassare med ny styrelse och slopat förvaltningsråd.
Nya ordföranden Jesper Eliasson ser ingen skillnad på journalistiken i public service och privatfinansierade medier.
På gårdagens bolagsstämma slopades Ålands radio och tv:s dubbelstruktur med en styrelse och ett förvaltningsråd. Kvar finns bara styrelsen med nya, politiskt tillsatta medlemmar.
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) säger att skyddet för public service är minst lika bra, om inte bättre än tidigare. Endast Ålands framtid saknar representant i styrelsen vilket innebär att 27 av lagtingets 30 platser är representerade.
– Det är oerhört viktigt att det inte finns misstanke om att vi styr ett public service-bolag, säger hon.
Radions organisation ska nu slimmas, bli vassare och aktivare. Jesper Eliasson, communication manager på Paf och med erfarenhet från bland annat ÅTT-koncernens reklambyrå Maridea, antar utmaningen som styrelseordförande.

Slutkunden bestämmer
– Jag tycker att media är ett intressant område och jag tycker om att jobba med utveckling av organisationer, säger Eliasson om varför han tagit sig an uppdraget.
Han säger att verksamhetens kärna är journalistiken och den skiljer sig inte mellan public service och privatfinansierade medier.
– Den journalistiska koden är exakt lika oavsett om penningströmmen är offentlig eller privat.
Det är slutkunden som bestämmer vad som är intressant. Eliasson lyfter dock fram självstyrelsen, det svenska språket och åländsk kultur som områden där public service har ett speciellt bevakningsansvar.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni