DELA

Räddade rådjur på hal is

Bambi på hal is mötte sin räddare i nöden i helgen på blankisen i Finström Bastö. Johan Hansen och hans barn Emma och Jonathan såg en rådjursget med kid kämpa för sina liv och tvekade inte med att rädda dem upp på land.
Tyvärr överlevde bara kidet.
Mariehamnaren Johan Hansen och hans barn Emma, 14 år, och Jonathan, 9 år, eldade ris och grillade korv vid sin stuga i Finström Bastö i förra veckan. I söndags åkte de ut för att kolla att elden inte låg och pyrde.
– Det hör till att kolla för säkerhets skull, fast man släckt ordentligt, säger Johan Hansen.

Rådjur på isen
Sonen Jonathan ville gå ner till isen och då upptäckte han att det låg två rådjur på den hala isen en bit ut.
– Vi såg att en försökte ta sig upp och stå, men den andra orkade bara lyfta på huvudet. Det var blankis och de klarade inte av att ta sig fram.
Hansen ringde till sin vän Mikael Perander. Hansen och Perander gav sig ut på isen.
På spåren efter rådjuren syntes det att de kravlat 30-40 meter för att ta sig från en holme som heter Västskär mot fast land.
När de kom närmare såg de att djuren var en get (hona) och ett kid. Geten var utmattad, medan kidet hade lite krafter kvar.
Med hjälp av en filt bar och drog man kidet upp på land där det sedan snabbt steg upp och skuttade in i skogen. Geten som var både utmattad och rädd fick man dra på filten in till land. Sedan blev hon liggande i skydd av vassen.
På måndagseftermiddagen åkte Johan Hansen tillbaka till Bastö för att se om rådjursgeten återhämtat sig. Tyvärr kunde han meddela att geten inte klarat sig utan låg död kvar i vassen. Stressen med äventyret på isen blev troligen för mycket.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds