DELA

Queen of Congo angjorde sjöfartsmuseet

Ett riktigt sagoskepp anlände till Ålands sjöfartsmuseum i går.
Det är s/s Queen of Congo, en del av den kommande utställningen På resa med Chiefen och Sally Jones, som flyttar in i specialsalen.
Hon är 3,3 meter hög, 3,15 meter bred och 9 meter lång. Byggd av fanerskivor och dekorerad med inte färre än 6000 nitar. På insidan ryms ett maskinrum, en styrhytt, ett lastrum och det är också möjligt att gå upp och titta på övre däck.
Queen of Congo är ett sagoskepp i dubbel bemärkelse. Dels ingår hon i en utställning som baserar sig på Augustprisade boken Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius, dels har hon ingen verklig föregångare. Fartyget har istället skapats med inspiration från olika fartyg och utifrån hantverkaren och tusenkonstnären Sture Ahlströms fantasi.
– Allt började i vintras när Hanna Hagmark-Cooper (museichef, reds anm) hörde av sig till mig med idén att skapa en utställning med den här boken som grund. Då tittade vi på hur olika båtar i boken såg ut och vi började fundera på hur miljön runt båten kunde se ut, säger Ahlström.
I juni började han bygga Queen of Congo tillsammans med Johnny Ahlström och Filip Häger. Ännu återstår lite arbete, när båten väl är placerad i specialsalen ska den inredas.
På resa med Chiefen och Sally Jones blir en barnvänlig utställning. Alla föremål kan vidröras och besökarna kan svinga sig i lianerna och leka i båten, baren och verkstaden. Men samtidigt finns det något för de vuxna.
Utställningen öppnar tisdagen den 17 september och i nästa vecka får alla fjärdeklassister på Åland träffa författaren Jakob Wegelius som kommer till Åland. Utställningen På resa med Chiefen och Sally Jones pågår fram till den 8 mars 2015, då det är tänkt att den ska flytta vidare till Sjöhistoriska museet i Stockholm.
I gårdagens nyhetssändning i Åland24 visades ett reportage från när Queen of Congo anlände till Ålands sjöfartsmuseum. Programmet kan ses i efterhand på www.aland24.ax.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg