DELA

Posten vill göra Åland mer rosa

En ljusets krigare, en vacker enbröstad amazon med symbolrik tatuering där bröstet borde ha suttit.
Det är motivet på frimärket som Posten Åland lanserar i höst för att aktivt stöda Rosa bandet och samla in pengar till Ålands cancerförening.
Carina Sommarström är konstnären bakom frimärket och hela stödprojektets grafiska profil. Hon blev uppringd av Cecilia Mattsson på Posten i samma veva som hon själv var sjukskriven efter att ha operererat bort ett cancerdrabbat bröst.
– Det kändes jätterätt att vara med i det här, jag blev så rörd över att bli tillfrågad, säger hon.
Amazonkrigaren är hennes egen inre bild som hon visualiserade kvällen före operationen, för att samla kraft och styrka.
– Amazonkvinnorna lindade ju sina bröst för att kunna skjuta, och åtminstone för mig symboliserar de ren kraft. Den här inre bilden gav mig styrka att gå igenom hela processen och jag hoppas att också andra kan hitta styrka i bilden.


Oktober Rosa bandet-månad
Det blir många olika aktiviteter och insatser under hela året, men speciellt under oktober – den officiella Rosa bandet-månaden – ska ålänningarna märka av satsningen. Den 1 oktober lanseras också frimärket, och en specialstämpel under cancergalan.
En hel rad med andra rosa produkter tas också fram, till exempel t-shirt, datormus, tygväska, frimärksklocka, mössa, termosmugg och samlarbil nummer 26. Också i gatubilden ska ålänningarna se kampanjen exempelvis i form av affischer.
I oktober har alla postkontor tjänsten ”runda upp” så man kan jämna ut köpesumman uppåt och donera mellanskillnaden till cancerföreningen, alternativt kan man enkelt lägga till en donationssumma när man betalar fakturor till posten.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist