DELA

Pia flyttade till Kökar – och blev en ny människa

I våras flyttade Pia Luhtala, 29, med sin sambo Kristoffer Flink, 22, från Mariehamn. De sökte lugn och ro – och bestämde sig för Kökar. Här har de nu sitt hem och i december väntar de tillökning i familjen.
– Jag har blivit en ny människa sedan jag flyttade hit, säger Pia.
Inte en enda människa syns till i Karlby. Allt är lugnt och stilla fast klockan närmar sig tolv på dagen. Inga stressade lunchgäster som skyndar för att få i sig lite mat innan det är dags att återgå till jobbet.
Inga bilar syns till på vägarna och sommargästerna har lämnat hotell Brudhälls gästhamn. Lugn och ro råder. Så vad gör en inbiten, ung stadstjej här ute? Saknar hon inte stan?
För Pia Luhtala är svaret självklart.
– Jag saknar egentligen ingenting från stan. Det skulle i och för sig vara gott att kunna hämta en pizza till middag någon gång, men annars går det bra att leva utan det andra, säger hon.
Hon är uppvuxen i Mariehamn, medan sambon Kristoffer Flink kommer från Lemland.
– Han har alltid jagat och fiskat så han ville gärna flytta hit. Och jag var trött på stan, all stress och trafiken och tempot.
Beslutet var alltså lätt att fatta. Tillsammans med katten Morris och beaglen Wilma packade de i våras ihop sitt hem och flyttade ut i skärgården. Lägenheten är ombonad och hemtrevlig, paret verkar ha snabbt ha gjort sig hemmastadda i den nya bostaden. Och de fick ett varmt välkomnande i sin nya kommun.
– Inflyttningsteamet tog kontakt med oss och vi fick prata och ställa frågor till dem. Vi blev jättefint bemötta.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén