DELA

Passagerarna om grundstötningen

Ålandsfärjans grundkänning inte bara hördes ombord, den fick också fartyget att kränga kraftigt.
Evakueringen får beröm trots att många passagerare var skrämda, men också kritik för bristande information.
Passagerarna från Ålandsfärjan kommer i land fyllda av upplevelser och åsikter. Alla är överens om att det var ordentliga krängningar och en rejäl smäll. Vi får höra vittnesmål om mattallrikar som rutschar i famnen och om parfym- och alkoholflaskor som kraschar.
– Först bromsade vi in kraftigt och hela färjan krängde ordentligt, efter det kom grynnan, berättar Leif Jansson, före detta verksamhetsledare för Röda korset på Åland.
– Vi var på väg rakt mot Kobba Klintar.
Var du rädd?
– Nej, inte rädd.

Flytväst på
Enligt Leif Jansson reagerade majoriteten av passagerarna med lugn trots att grundstötningen både hördes och kändes.
– Några tog sig omedelbart ut på däck och tog på sig flytväst och det fanns naturligtvis också de som var uppenbart skrämda, säger han.
– Jag valde därför att för säkerhets skull uppmana Röda korsets krisgrupp att vänta på oss i Mariehamn.
Leif Jansson, som själv hjälpte till att vakta dörrar, anser att evakueringen av passagerarna upp på akterdäck gick smidigt. Däremot kritiserar han besättningen för att ingen i början informerade passagerarna om vad som överhuvudtaget pågick.

Några ord
– Personalen var underbar vid evakueringen. Men i en dylik situation måste någon ha rutinen att snabbt kunna säga åtminstone några ord i högtalarna. Det hade räckt om passagerarna hade fått veta att vi har gått på grund och att det inte verkar vara akut, säger Leif Jansson.
– Det var dåligt, inte ett endaste litet meddelande om vad som händer och den personal som fanns med oss blev dessutom arg för att vi frågade, säger Linda Dahlstedt som, tillsammans med maken Magnus och sonen Robin, hade ett kryssningspaket från Eskilstuna till Åland.
Blev ni rädda?
– Visst, vi blev ordentligt skrämda och nära oss fanns en spädbarnsmor som blev fullständigt livrädd. De flesta av oss sprang nog ut direkt och tog på en flytväst.

Liten kobbe
Signe Danielsson från Mariehamn blev inte rädd.
– Nej, inte direkt. De flesta i min närhet tog det också lugnt, det gick bra.
Yvonne Östergård, Sund, redovisar för samma erfarenheter och hon hade också turen att bli hänvisad till informativ personal.
– Det var en ordentlig smäll och jag såg en liten kobbe. Men jag fick bra information och vi tog oss lugnt och stilla upp på däck. Men det skall nog bli skönt att komma i land i alla fall!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.tornroos@nyan.ax