DELA

Paf har vänt trenden – vinsten växer igen

Pafs omsättning ökar och spelarna blir allt fler.
Bakom framgången finns ett målmedvetet arbete och konkreta åtgärder.
Landskapsregeringen kan i år räkna med betydligt mera Paf-medel att fördela till allmännyttiga ändamål än tidigare.
Storleken på tillväxten är tillsvidare en affärshemlighet, men Pafs vd Anders Ingves säger att man har kommit en bit på väg mot det interna mål som sattes upp för ett och ett halvt år sedan.
– Det målet är att så fort som möjligt fördubbla Pafs resultat, säger Ingves.
Orsaken till att utvecklingen är positiv är först och främst att folk spelar mera, både online, på land och till sjöss. En liten del av den ökningen beror på det nya samarbetet med ryska St Peter Line men huvudsakligen kan Paf tacka sina egna målmedvetna satsningar för att det i dag går så bra.

En dialog
I stället för att utöka verksamheten till nya länder har Paf genom nya aktiviteter och konkreta åtgärder satsat på att göra den nuvarande bättre.
– Vi har till exempel moderniserat och gjort det lättare att spela och betala online, säger Ingves.
– Tidigare kanske man såg skyltfönstret men inte dörren in till butiken. Och lyckades man hitta in så kunde det vara svårt att betala. Det har vi nu eliminerat.
.Parallellt med att spelen har blivit mer lättillgängliga har Paf blivit tydligare med att prata om ansvar och om riskerna för att bli beroende eller till och med spelmissbrukare.
– Vi för en dialog med kunderna om det här, säger Ingves.
– Vi uppmanar dem bland annat att testa sitt spelbeteende och sätta sina gränser.

Bäst i världen
Också marknadsföringen har analyserats och förbättrats.
– Vi har blivit bättre på att differentiera. För det första lyfter vi i dag fram vårt arv, det vill säga att vi är det enda spelbolaget i världen där vinsten uteslutande går till sociala och allmännyttiga ändamål. Det som vi inte var så stolta över då vi skulle internationaliserats har blivit en jättebra grej för oss i dag, säger Anders Ingves.
– För det andra poängterar vi att vi vill vara bäst i världen på ansvarsfrågor och för det tredje satsar vi på skapa känslan ”tillsammans är skojigare”.
På just det sociala området händer mycket inom onlinespelet. Utvecklingen har gått från att kunder spelar i sin ensamhet till en allt vanligare ”lagaktivitet” där vänner eller bloggmedlemmar spelar tillsammans vilket också är mera lönsamt för deltagarna.
Pafs chatrum på nätet blir också det allt populärare.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen