DELA

Oppositionen är inte imponerad

En försiktig budget som ser ut att vara gjord av tjänstemän, inte av politiker.
Det tycker lagtingets oppositionspartier i sina första kommentarer.
Den första tilläggsbudgeten kommer fort, tror flera ledamöter.
Det märks att det här är den här regeringens sista budget, säger Obunden samlings ledare Gun-Mari Lindholm.
– Jag förstår att det är jobbigt att lägga fram en budget efter ett val där man tappat flera mandat som liberalerna gjort.
Barbro Sundback (S) gläds över att intäkterna blir 30 miljoner högre än vad regeringen räknade med när budgeten för 2011 lades.
– Men regeringen fortsätter på sin inkörda linje och kör slut på utjämningsfonden. Man har inte lyckats strukturera om verksamheten så att intäkterna täcker de årliga kostnaderna.


Oförsvarligt
Ålands framtids Anders Erikssons noterar efter en första genomgång att det ekonomiska manöverutrymmet för kommunerna minskar och att konsumtionsutgifterna ser ut att öka från 181 till 188 miljoner – oförsvarligt i det ekonomiska dagsläget, tycker Eriksson.
Han skulle vilja se tydligare formuleringar om samhällsreformer. Att regeringen först skriver om en beredskap att ändra strukturerna inom landskapet och kommunerna och sedan garderar sig med formuleringen ”men förändring får heller inte bli ett självändamål” leder ingenvart, tycker Eriksson.
Han vill se en ordentligt utredning om hur mycket byggprojekten inom Ålands hälso- och sjukvård kostar skattebetalarna.
– Se på byggcirkusen ute vid Ålands centralsjukhus. Där har man byggt för motsvarande två kongress- och kulturhus de senaste åren utan att någon reagerat.
Moderaternas ordförande Johan Ehn är besviken på att den avgående regeringen inte tagit i på allvar för att minska budgetunderskottet.
– Med tanke på att alla i valrörelsen var överens om att budgeten borde fås i balans så är det häpnadsväckande.
Åtta sidor om budgeten i papperstidningen!

Patrik Dahlblom