DELA

Öllek kan urarta och bli livsfarlig

Halsa en pint öl snabbt, lägg ut filmen på facebook och utmana tre kompisar. Klarar du inte av det måste du bjuda utmanaren på ett ölflak.
Så såg leken ut från början – men nu har den blivit betydligt farligare.
Det här handlar om nätfenomenet Neknomination – där nek står för neck, halsa – som i början av året började spridas från Australien till Storbritannien och som nu har nått även Åland.
Vid det här laget finns det ett otal filmer där ungdomar som utmanats av någon halsar en halvliter öl på några sekunder, rapar och utmanar i sin tur tre kompisar att göra samma sak och lägga ut filmen på facebook eller youtube.
Men som alla nättrender så har också Neknomination lett till avarter av olika slag, till exempel som en ung ålänning som inte hade öl hemma när han utmanades av en kompis och som först dricker ett halvt dricksglas whisky och sedan halsar en long drink på det.
Enligt Expressen, som citerar bland andra The Mirror, har minst ett par unga brittiska män dött efter att ha bytt ut ölen mot starksprit. En av dem sägs ha druckit två pints med gin i stället för öl.
Och då blir det farligt, konstaterar Björn Kranz, chef för ÅHS primärvård.
– Jag känner till fenomenet men vi har inte sett något av det här på primärvårdsmottagningen. Öl är inte så farligt i sig, men att byta ut en halv liter öl mot en halv liter starksprit gör att den som dricker drabbas av akut alkoholförgiftning.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre