DELA

Ökande trafikproblem vid stadens utfarter

– Helt klart måste något göras åt trafiksituationen vid östra utfarten och sjukhusbacken, säger trafikingenjör Björn Ekblom.
En utredning är på gång men på landskapet finns inte tillräckliga resurser utan tjänsterna för trafiklösningar måste köpas in.
– Det här är ett eskalerande problem och jag skulle tippa på att arbetet påbörjas i vinter någon gång. När utredningen som vägingenjör Stig Janson håller i är klar blir det upphandlingar och när vi kommit så långt kan vi börja bearbeta politikerna. I sista ändan handlar det förstås om pengar.
På torsdagen krockade två bilar på Österleden vid Sjökvarteret. Samtidigt var det trafikstockningar kring Rökerirondellen. Också på fredagen skapade en smärre avåkning långa köer både in mot stan och ut på Godbyvägen. Även när det inte är turisttider blir det ibland hårt tryck på speciellt Österleden som i dag är Ålands mest trafikerade väg. Den har nu dubbelt mera trafik än när den byggdes och nya trafiklösningar har diskuterats många gånger.
Landskapets vägingenjör Stig Janson håller på med en utredning av trafiksituationen på östra och västra utfarterna samt sjukhusbacken. Han är själv på semester just nu och trafikingenjör Björn Ekblom vet inte i vilket skede utredningen är.
– Men det är helt klart att något måste göras, det förstår gemene man. Trafiken ökar några procent varje år och våra lösningar är inte alls dimensionerade efter de här trafikmängderna vi har nu.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist