DELA

Ögonvittne berättar om att hon såg björn i Jomala

Det var skymning när Annica Kratz i Jomala rastade sin hund. Plötsligt hörde hon dunsande steg bakom sig. Ett tiotal meter bort sprang en björn.
– Jag är 100 procent säker.
Händelsen utspelade sig vid halvsjutiden på lördag kväll. Det hade börjat skymma när Annica Kratz gick ut för att rasta hunden Nalle. Hon bor på Jomala gårdsväg, precis bredvid Naturbruksskolan.
Området består av åkermark och tät skog.
Annica gick på en grusväg när hon plötsligt hörde ljud bakom sig.
– Det dunsade, som om en stor tjock klump kom galopperande.


Helt säker
När hon vände sig om såg hon en björn mellan träden. Brun och cirka 1,20 i mankhöjd. Annica Kratz är säker. Hon säger att hon sett björn på djurparker i Sverige. Hon utesluter att det var rådjur eller älg.
– Det var en stor lufts som sprang. Det var ingen unge.
Den första tanken som slog henne var:
– Jösses, är inte du på Brändö?
Sedan blev hon rädd. Med dunkande hjärta och hunden i famnen sprang hon ner mot vägen. När hon vände sig om för att kontrollera var kunde hon följa djurets framfart en bra bit.
– Björnen sprang förbi det där huset och ner bakom ett skjul, säger hon och pekar.
Annica vet inte om djuret såg henne. Men det sprang som om det var skrämt av något, säger hon. Hennes hund märkte av hennes rädsla.
– Han började gnälla.


Inga spår
Trots att det gått någon dag efter händelsen är Annica Kratz fortfarande märkbart skärrad. Hon säger att hon inte längre vågar rasta hundarna på platsen.
– Och katten tog jag in.
Trots att vi letar länge i området finner vi inga spår. Marken består till största delen av mossa och har det rört sig en björn i området har spåren snabbt försvunnit.
Nyan talar också med flera personer som bor i närheten. De säger sig inte ha märkt någonting.
– Man får hoppas att det inte är en björn!, konstaterar en av grannarna.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax