DELA

Nytt samarbete kring första hjälpen

Efterfrågan på kurser i första hjälpen är stor på Åland. Genom ett nytt samarbete hoppas Medimar och Röda korset kunna öka kunskaperna.
Röda korset i Finland har ensamrätt på att lära ut första hjälpen och Fia Nordberg har i praktiken varit Röda korsets på Åland enda lärare. Genom ett nytt samarbete med Medimar kommer hon att få förstärkning av sjukskötaren Pia Uggelberg-Ölander.
Det var Röda korset som kontaktade Medimar för att höra om de var intresserade av ett samarbete och av att utbilda en ny lärare
– Vi har Medimar som företagshälsovårdare själva och de var en självklar samarbetspartner, säger Röda korsets verksamhetsledare Stefan Simonsen.

Professionellt
Genom ett stort back office ska man nu kunna presentera en mer professionell produkt. Medimars system för bokning och administration kommer också att lyfta en del av arbetsbördan från Fia Nordbergs axlar.
– Jag kommer att leverera mer men svara mindre i telefon, säger hon.
På Åland utbildas 1.200 personer i första hjälpen varje år, men eftersom man måste uppdatera sina kunskaper vart tredje år är trycket stort på utbildarna. Genom det nya samarbetet ska man nu kunna hålla fler kurser. Man håller som bästa på att skräddarsy kurserna för att passa olika grupper. Det finns till exempel specialkurser för elektriker, småbarnsföräldrar, jordbrukare och båtförare.
– Men vi vill också nå ut bättre till människorna på gatan, fler ska kunna rädda liv, säger Fia Nordberg.

Nya lokaler
I år kommer kursverksamheten att vara inhyrd i lokaler på Klintvägen i Mariehamn men från och med mars 2011 kommer Medimars nya lokaler i Möckelö att vara bas för verksamheten. De nya lokalernas stora golvytor och ordentliga förvaringsutrymmen kommer att förenkla mycket för kursledarna.
– Vi ska kunna erbjuda en högklassig undervisning, säger Nordberg.
Från och med i dag bokar man alltså kurser i första hjälp via Medimar och kurserna startar den första mars.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax